16. aprill kell 19 Mustpeade majas

14.04.2009
16. aprill kell 19 Mustpeade majas

"VIRTUOOSID"


PIETARI INKINEN viiul, Soome




TALLINNA KAMMERORKESTER

Felix Mendelssohn OKTETT
Edward Elgar SERENAAD
Richard Strauss METAMORFOOSID


Sari „Virtuoosid“ toob publiku ette tänapäeva põnevamad pillimehed, kes tihedas loomingulises koostöös kammerorkestriga (sic! ilma dirigendita) loovad kontserdil just enda isiksusest lähtuvaid kontseptsioone.

PIETARI INKINEN on kaasaja üks vaimustavamaid viiulivirtuoose ning uue põlvkonna põnevamaid dirigente. Tema kontserdigraafik on pilgeni täis juba aastaid ette, sest tänu oma musikaalsusele on ta kõikjal väga oodatud ja menukas. Inkinen mängib Carlo Bergonzi 1732. aastal valmistatud viiulil.

Olles ise Uus-Meremaa Sümfooniaorkestri muusikajuht, on tema ees avatud kõikide kuulsaimate kontserdisaalide ja ooperimajade uksed. Teda kutsuvad Leipzig Gewandhaus, Bayerische Rundfunk, WDR Cologne, Staatskapelle Dresden, La Scala Milan, Maggio Musicale, Orchestre National de Belgique, BBC Symphony, BBC Philharmonic, Cincinnati Symphony, Japan Philharmonic, Israel Philharmonic. See nimekiri on nagu noore muusiku unenägu – noorele soomlasele Inkinenile on see aga reaalsus!

Tema hiljutine lindistus Bavaaria Kammerfilharmoonikutega (Bavarian Chamber Philharmonic) sai muusikamaailma ühe tähtsama ajakirja BBC Music Magazine hinnagul nende kuu parimaks lindistuseks. Siin tasub tähelepanu juhtida sellele, et tegemist oli kammerorkestriga nagu ka Eesti kontserdil, nii et tema oskus ja võimed inspireerida kammerorkestrit on leidnud maailmas kõrge hinnangu. See annab meie kontserdile erilise kaalu.

Kavas olevad teosed on kirjutatud väikesele koosseisule, on kammerorkestrit kui sellist väärtustavad ja võimaldavad saada just sellest koosseisust erilist elamust. See kava on TKO hooaja üks täiuslikumaid. Heliloomingu osas võiks olla märksõnadeks ilu ja mõtlikkus.

Helilooja Richard Straussil oli eriline ja võib-olla isegi siiani ületamatuks jäänud anne orkestrivärvide osas. Tema Metamorfoosid (1945) on poeetiline mõtisklus II Maailmasõja ohvritest ja eriti just Dresdeni pommitamise tagajärgedest. Elgari Serenaad keelpillidele on siira, hapra ja tagasihoidliku ilu kehastus. Romantismiajastu suure helilooja Felix Mendelsssohni 8-le keelipillile kirjutatud “väike sümfoonia” on sild tema kammermuusika ja sümfonismi vahel. Teosed on justkui kammerorkestri repertuaari pärlid eri aegadest - sellisena on kava väga kaunis, õrn ja stiilne.



Tallinna Filharmoonia - elamus väärt kontserdist!
Aadress: Toompuiestee 20, Tallinn 10149
Telefon: 669 9944
Faks: 669 9947
WWW: http://www.filharmoonia.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv